Herbronnen: Tandy’s TV-scoreboard

Joehoe! Gisteren stootte ik tijdens de game-jacht op een oude pong-console, het Tandy TV scoreboard type 60-9001 meer bepaald. Omdat mijn interne zoekfunctie eigenlijk ingesteld stond op Sega’s en Nintendo’s was hij me aanvankelijk niet helemaal opgevallen. Op het eerste gezicht lijkt het TV-scoreboard ook meer op mini- mengpaneeltje dan op een spelconsole, maar de naam van het toestel deed toch al snel een belletje rinkelen.

Afbeelding

 Het uiterlijk is trouwens niet het enige waarin deze console uit 1977 van zijn jongere broertjes verschilt.  Zo hangen de controllers vast aan de console zelf en kunnen ze erin opgeborgen worden. Verder moeten alle instellingen zoals de snelheid van je “bal” en de grootte van je “rackets” met aparte knoppen aangepast worden. De geluidseffecten komen ook niet uit je televisie speakers, maar uit de console zelf.

 Wat games betreft, heeft het TV scoreboard, 4 ingebouwde games waarvan tennis, squash en voetbal moeten gespeeld worden met een fysieke tegenstander en daarnaast een oefen-spel dat je alleen kan spelen. Ook deze spelen moeten door een aparte draaiknop worden ingesteld.

 De vraagprijs voor dit stukje geschiedenis was slechts 1 euro, ja dat leest u goed, 1 euro.  Ik heb het dan ook meteen een plaats gegeven in mijn game-kamer en in mijn hart. Voor wie het zich afvraagt: de console doet het nog, al heeft het me wel wat moeite gekost om een zuiver beeld te krijgen. Toch ben ik zeer tevreden met het resultaat van een console die ouder is als ikzelf. Even tevreden ben ik trouwens ook over de gameplay. Hoe oud “Pong” of tennis ook mag zijn, het blijft een leuk spelletje. In een tijd waarin we rot verwend worden met grafisch sublieme games waarin de verhaallijnen je boeien als een film, blijft het leuk om terug te gaan naar het vroegste begin van videospellen die groot zijn in hun eenvoud. 

Als katholieken leert dit TV-scoreboard ons daarmee de waardevolle les om steeds terug naar de bron te gaan. Of het nu gaat over pong of over Christus, het is steeds bij de bron dat we in de eenvoud ervan de waarde kunnen vinden van wat we vandaag hebben.

 Game on dus!

 

 

Leerkracht godsdienst in het BSO te antwerpen en vanzelfsprekend katholiek

Tagged with: , , , , , , ,
Geplaatst in bits

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg me op Twitter
%d bloggers liken dit: